Hoe kan de afdeling Planning bijdragen aan een goede werk-privé balans van medewerkers, zonder het organisatiebelang uit het oog te verliezen? 

Een korte omschrijving van Hinke-Systke en haar onderzoek en waarom hij hiervoor heeft gekozen.

Hinke-Sytske van Dijk is nu 4 jaar werkzaam bij Dokterswacht Friesland (huisartsenspoedpost van Friesland) op de afdeling Planning. Gestart als planner en sinds eind vorig jaar werkzaam als Coördinator Planning. Vorig jaar maart is ze gestart met de opleiding Workforce Management omdat ze op zoek was naar verdieping in het plannersvak maar vooral ook op het gebied van capaciteitsmanagement. Ze wilde zichzelf graag ontwikkelen in dit mooie vakgebied. Een collega had de opleiding zelf ook gevolgd en was zo enthousiast dat hij haar ook aangeraden heeft deze opleiding te volgen.  

“Onze medewerkers werken in de ANW (avond/weekend/nacht) en net als veel organisaties hebben wij ook te maken met een tekort aan personeel. Ook is er is veel verloop onder de medewerkers. Daarnaast staan er door een hoog verzuim veel diensten open wat maakt dat medewerkers continu bereikbaar ‘moeten’ zijn en overvraagd worden om openstaande diensten op te lossen. Dit resulteert in een disbalans tussen werk en privé voor de medewerkers. 

Welke conclusies/aanbevelingen zijn er uit jouw onderzoek gekomen?

Elke maand wordt er door de afdeling Planning een rooster gepubliceerd, waarbij zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen en voorkeuren van de medewerkers.  

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de belangrijkste oorzaak voor de disbalans tussen werk en privé voor de medewerkers van Dokterswacht Friesland is dat ze onvoldoende invloed op hun rooster hebben. Het overgrote deel van de medewerkers vindt het belangrijk tot zeer belangrijk dat ze invloed hebben op hun rooster.  

Zijn jouw aanbevelingen opgevolgd en wat zijn de concrete resultaten?

Om te verkennen hoe we onze medewerkers meer invloed op hun eigen rooster kunnen geven hebben we in de onderzoeksfase gelijk een pilot gedraaid. In deze pilot konden de medewerkers met hun team zelf de roosters maken van de feestdagen in het voorjaar 2024 (Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren).  Op basis van deze uitkomsten van deze pilot is besloten om de pilot verder uit te breiden over een langere roosterperiode. In mei/juni 2024 zal deze 2e pilot gedraaid worden met als uitkomst dat de medewerkers door middel van teamroosteren de roosters maken voor oktober/november en december. We zullen daarmee onderzoeken of deze manier van roosteren (teamroosteren) ervoor zorgt dat medewerkers meer invloed op hun eigen rooster ervaren wat bijdraagt een betere werk-privé balans.  

Wat vond je van de opleiding en wat is je echt nog bijgebleven van deze periode?

De opleiding Workforce Management heeft mij een fijne basis gegeven voor een verdieping in het plannersvak. Door bijvoorbeeld het toepassen van de schijf van zes, maar ook door de inzet van capaciteitsmanagement kunnen wij binnen onze organisatie meer sturen op de inzet van ons personeel. Ik heb hier goede handvaten voor gekregen en kunnen proeven aan verschillende facetten binnen het vakgebied. Ik ben nu bezig om te ontdekken voor mezelf waar ik nog meer een verdiepingsslag in wil gaan slaan.  

Heb je nog een laatste boodschap voor de studenten die opleiding overwegen?

Doen! De opleiding geeft je een goede basis als je verder wilt in het plannersvak. Door zeer uiteenlopende colleges krijg je veel input en informatie.  

Hinke-Sytske van Drijk

Hinke-Sytske van Drijk

Coördinator Planning

Download Brochure Post HBO WFM Registeropleiding

    Voornaam *

    Achternaam *

    Branche *

    Organisatie *

    Telefoonnummer *

    E-mail * (zakelijk adres)


    Meer weten?

    Naar contactformulier